17 september 2012

Biya’s Bier


Bier drinken is de nationale hobby in Kameroen. Naar eigen zeggen staat Kameroen op nummer één wat betreft de wereldwijde bierconsumptie. Nu is dat natuurlijk wel iets om trots op te zijn.

Een Kameroenees biertje is om te beginnen 2/3 liter. Dus als je een biertje in Kameroen achterover hebt geklapt, ben je in Nederland al drie vaasjes verder. Dat gaat hard.

Verder zijn Kameroenesen ook een stuk minder aan biertijden gebonden dan wij. Dinsdagochtend negen uur. Biertje? Ach waarom niet. Bij het politiebureau stak ik vorige week rond een uurtje of 12 m’n hoofd om de hoek, en jawel hoor: Massaal combineerden de ‘officers on duty’ hun maïs, vlees en groente met een flinke fles pils.

Opmerkelijk genoeg drinken de meeste Kameroenesen hun bier half lauw. ‘Fresh’ noemen ze dat. Velen drinken hun bier liefst zelfs ‘hot’. Van ‘whiteman’ weten ze dat ze hun bier ‘cold’ willen. In de stad lukt dat meestal wel, maar op het platteland ben ik al heel blij met een ‘fresh’ biertje.

De Kameroenesen hebben hun eigen merken, zoals Export en Castel. Maar ook Amstel, Beaufort en Isenbeck zijn grote merken in Kameroen. Die worden onder licentie gewoon in Kameroen gebrouwen door Les Brasseries du Cameroun.

De brouwerij maakt onderdeel uit van Groupe Castel. Heineken heeft 8,8% van de aandelen. Maar wie o wie schijnt een grote vinger in de pap te hebben bij Les Brasseries? Juist ja, de presidentiële familie van Paul Biya. Geen ‘brood en spelen’ maar bier houdt het Kameroenese volk tevreden.

De vrachtwagens van Les Brasseries komen in alle hoeken en gaten van het land. Zelfs op plekken waar geen enkele fourwheeldrive auto kan komen, zie je rode vrachtwagens vrolijk rond tuffen. In het landsbelang natuurlijk, dat is wel duidelijk.


1 opmerking:

  1. Leuk stukje.
    Doet me denken aan Laos waar BeerLao (opgezet met Duits ontwikkelingsgeld...) ook zo'n beetje de nationale trots lijkt te zijn. Zelfs bij de meest armzalige hutjes zie je nog wel een gele beerlao-krat met 2/3e literflessen...

    Nou ja, enjoy de biertjes en de rest daar!

    Grt, Gerco

    BeantwoordenVerwijderen