17 september 2012

Biya’s Bier


Bier drinken is de nationale hobby in Kameroen. Naar eigen zeggen staat Kameroen op nummer één wat betreft de wereldwijde bierconsumptie. Nu is dat natuurlijk wel iets om trots op te zijn.

Een Kameroenees biertje is om te beginnen 2/3 liter. Dus als je een biertje in Kameroen achterover hebt geklapt, ben je in Nederland al drie vaasjes verder. Dat gaat hard.

Verder zijn Kameroenesen ook een stuk minder aan biertijden gebonden dan wij. Dinsdagochtend negen uur. Biertje? Ach waarom niet. Bij het politiebureau stak ik vorige week rond een uurtje of 12 m’n hoofd om de hoek, en jawel hoor: Massaal combineerden de ‘officers on duty’ hun maïs, vlees en groente met een flinke fles pils.

Opmerkelijk genoeg drinken de meeste Kameroenesen hun bier half lauw. ‘Fresh’ noemen ze dat. Velen drinken hun bier liefst zelfs ‘hot’. Van ‘whiteman’ weten ze dat ze hun bier ‘cold’ willen. In de stad lukt dat meestal wel, maar op het platteland ben ik al heel blij met een ‘fresh’ biertje.

De Kameroenesen hebben hun eigen merken, zoals Export en Castel. Maar ook Amstel, Beaufort en Isenbeck zijn grote merken in Kameroen. Die worden onder licentie gewoon in Kameroen gebrouwen door Les Brasseries du Cameroun.

De brouwerij maakt onderdeel uit van Groupe Castel. Heineken heeft 8,8% van de aandelen. Maar wie o wie schijnt een grote vinger in de pap te hebben bij Les Brasseries? Juist ja, de presidentiële familie van Paul Biya. Geen ‘brood en spelen’ maar bier houdt het Kameroenese volk tevreden.

De vrachtwagens van Les Brasseries komen in alle hoeken en gaten van het land. Zelfs op plekken waar geen enkele fourwheeldrive auto kan komen, zie je rode vrachtwagens vrolijk rond tuffen. In het landsbelang natuurlijk, dat is wel duidelijk.


14 september 2012

De Afrikaanse koning en zijn prachtige dochter


Er was eens een Afrikaanse koning. Hij had een bijzonder mooie dochter. Schitterende donkere ogen, glanzend lang haar, een prachtig figuur en een glimlach waar geen man tegen bestand was. Iedere man in het land van de Afrikaanse koning wilde met haar trouwen.

De koning wilde echter niet dat zijn dochter met de eerste de beste zou trouwen. Nee, hij wilde dat zijn toekomstige schoonzoon even slim zou zijn als hij. Daarom bereidde hij een peperdrankje. Dit drankje was zo sterk dat geen man het kon drinken zonder te sidderen en zijn gezicht te vertrekken.

Honderden mannen hoorden het nieuws dat de prinses uitgehuwelijkt zou worden. Eén voor een trokken ze langs de koning en dronken het drankje. Geen van hen kon het drankje drinken zonder zijn gezicht in een grimas te trekken.

Na een week kwam de sterkste man van het land bij de koning. Met zijn ruim twee meter zei hij tegen de koning: “ik wil met je dochter trouwen”. De koning gaf hem het drankje en zei: “Als je dit opdrinkt zonder je gezicht te vertrekken, mag je mijn dochter trouwen”. De sterke man pakte zelfbewust het glas en goot het drankje in een teug achterover. Hij probeerde zich groot te houden, maar het drankje was te scherp en zelfs deze beer van een vent sidderde.

De koning wilde het bijna opgeven. Geen man zou goed genoeg zijn voor zijn dochter. Toen betrad een slimme jongeman uit het verre noorden van het koninkrijk het paleis. De jongeman gooide het drankje achterover en terwijl hij dronk zei hij hevig sidderend: “Uw denkt zeker dat ik ga sidderen en mijn gezicht op deze manier ga vertrekken?”. Hij zette het lege glas terug, bracht zijn gezicht weer in plooi en zei met een glimlach op zijn gezicht, “maar dat doe ik niet Koning, want ik wil dolgraag uw dochter trouwen”.

En de volgende dag kondigde de koning het huwelijk aan.