7 december 2007

Autoslingeren en tsunami’s

Aan de verkeerde kant van de weg en links schakelend slinger ik over de hoofdweg van Madang. Ondanks het open raam gutst het zweet van m’n voorhoofd. Mijn shirt plakt aan m’n rug en de stoel. ‘Is het de adrenaline of de felle zon en de hoge luchtvochtigheid?’ vraag ik mezelf af.

In Madang heb ik al twee keer gereden in de truck en het busje van VSO. De drie auto’s van VSO zijn dringend aan vervanging toe. David, voormalig volunteer in Gambia en China, is bezig met een omvangrijke controle van de veiligheid van VSO’ers in Papua Nieuw Guinea. Hij vindt het niet langer verantwoord: “Stel dat er een tsunami komt. Dan moeten we alle VSO’ers in laaggelegen delen heel snel kunnen evacueren. Als de auto dan niet start, hebben we een groot probleem.”

De VSO auto’s misstaan overigens niet tussen het overig wegverkeer. Misschien maar goed ook, gelet op de slechte gesteldheid van de wegen. Autorijden staat gelijk aan manoeuvreren langs de vele gaten in de weg. De moeilijkheidsgraad is hoog door de grote horden voetgangers aan de ene kant en de slingerende tegemoetkomende auto’s aan de andere kant. Dronken bestuurders hebben er baat bij. Zij vallen in dit slingergewoel totaal niet op.

VSO-chauffeur Alfonse tussen 'zijn' auto's

Door het gebrek aan openbaar vervoer en taxi’s is personenvervoer voor vele autobezitters een inkomstenbron. PMV’s (public minivans) rijden af en aan. Voor 10 eurocent naar de andere kant van de stad, ideaal. Grotere jeeps en trucks met passagiers in de open laadruimte brengen mensen van het omringende platteland naar het centrum van Madang.

Infrastructuur en vervoer is in PNG een groot probleem. Zo vanzelfsprekend wij kriskras door Nederland rijden, treinen of fietsen, zo gecompliceerd ligt het hier. Neem bij voorbeeld Port Moresby. De hoofdstad is niet over de weg bereikbaar vanaf de binnenlanden en het noordelijke deel van PNG. Een groot deel van de Papua’s woont nu juist in deze gebieden. Waar Den Haag regelmatig garant staat voor ‘ver-van-ons-bed-shows’, heeft Port Moresby de eer dat letterlijk te zijn voor menig Papua.

Dwars over het hoofdeiland van PNG loopt de Highlands Highway. Deze weg verbindt de kuststad Lae (bijna 100.000 inwoners) met de bergachtige, maar dichtbevolkte binnenlanden. Tussen de steden en dorpen in het noorden en de binnenlanden rijden particuliere lange afstand busjes. Deze zijn echter nogal eens het doelwit van raskols (bandieten). Voor veel interlokaal vervoer ben je daarom in PNG al gauw aangewezen op het vliegtuig. Helaas is dat voor het grootste deel van de Papua’s niet te betalen.

Dedey is ober in de Madang Lodge. Het resort waar VSO-volunteers tijdens hun oriëntatie en training verblijven. Dedey komt oorspronkelijk uit een klein dorpje in de provincie Madang, hemelsbreed minder dan 100 kilometer van de stad. Toch kan hij alleen naar zijn familie met het vliegtuig. De prijs voor een enkele reis is 280 Kina (ongeveer € 70). Zijn familie heeft hij al 3 jaar niet gezien.



PS. De kans op een tsunami is groot in PNG. Het land kent regelmatig grote aardbevingen, waarbij een 6 of 7 de schaal van Richter gangbaar is. Nog in 1998 is een hele stad weggevaagd door een tsunami die drie grote golven kende. De hoogste golf was ongeveer 10 meter!

6 opmerkingen:

  1. He lieve Koen!

    Wat goed dat je iedereen zo goed op de hoogte houdt!Vandaag de grote dag toch? Je vertrek naar Kundiawa? Geniet ervan en laat die struikrovers even links liggen okee!
    Naar Australie met Kerst lijkt me geen slecht idee; het is toch wel fijn om in die periode even in de 'bewoonde wereld' te zijn lijkt me.
    Ik ben druk bezig met regelen voor Mongolie; superspannend! Ik houd je op de hoogte.

    Veel liefs Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die Koen,

    Klinkt mij allemaal nog een beetje als vakantie vieren in de oren. Wanneer gaat het echte buffelen gebeuren? Je weet wel, dat zware ambtenarenbestaan van 9 to 5? Dat van die Tsunami stelt mij trouwens niet echt gerust, ik zou de buieneradar maar goed in de gaten houden.
    Leuk om je een beetje te volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Koen,

    Pas nu je belevenissen gelezen.
    Ik hoop dat je dat volhoudt, want het is voor mij een leuke manier om dat gebied wat beter te leren kennen. Jij zeet van de hitte, maar hier is het al en hele tijd erg regenachtig en van mij mag de echte winter wel komen. Ik wens je alvast een geode kersttijd en jaarwisseling toe.
    hartelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve Koen,

    Ik heb al zo lang niets van me laten horen. Wat schrijf je toch fantastisch. Herkenbaar op deze manier. Vooral als het gaat om transport en gaten in de weg: ik ben terug in Mozambique. Blij te horen dat je straks een huis met drie kamers bewoond, dan kun je mij tenminste herbergen...!!

    Ik wens je heel veel succes in je nieuwe woonplaats, en in tegenstelling tot een eerdere reactie: met kerst was je toch al uitgenodigd voor een singsing feest?? Blijven dus... en goede vrienden maken met de locals. Voorzichting met de eigen brouwels...(heb ik je overigens nog niet over gehoord...). Kan ik je ook gewoon mailen by the way?

    Keep in touch.

    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Yo...

    Breda hier!! Hoe ist in Kundiawa??

    Effe n vraagje man... ben nu al aant kijken voor tickets richting NZ.. Evt. een tussenlanding in Cairns is mogelijk.. en dan met Qantas naar Port Moresby..

    Heb jij nog betere tips voor t boeken van n ticket..via Air Niugini..??

    Lees t wel weer...

    Houdoe !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. He Koen! Erg leuk om je verhalen te lezen. Veel plezier met liklik papa bij de singsing... Ik kijk uit naar je volgende verhalen. Hou je taai!

    gr KJ

    BeantwoordenVerwijderen